The “White Tower”, Serifos Island, Greece

21st Ephorate of Prehistoric and Classical Antiquities - Ministry of Culture (Work contract for the Project “Landscaping and promotion of White Tower on Serifos” under the NSRF for Crete & Aegean Islands 2007-2014)

Photo Source: Form of the 21st EPCA - GDACH of the Ministry of Culture “Serifos - The White Tower”, Athens 2014

Plan (Proposal)

Hypothetical reconstruction of the White Tower

2011-2014

Monument Architectural and Restoration Survey / Project Supervision

 

 

WORKING GROUP

Emilio Bendermacher-Geroussis (Architect Engineer), Peggy Pantou (Archaeologist), Charitini Pagomenou (Archaeologist), Michalis Chalkoutsakis (Technical Supervisor), Ioannis Staikopoulos (Antiquities and Artworks Conservator), Iannis Mitsoulis (Architect Engineer), Ifigenia Dimitriou (Architect Engineer)

 

The ruins of a marble circular tower, known as the White Tower, are perched on the southwest and most metalliferous part of Serifos, high on the rocky ridge of the island’s hillsides. A robust construction with strong foundations, it used to have many storeys, an internal staircase and a monumental gate on the ground floor.

 

As evidenced by the mobile finds and testified by its masonry, the White Tower was built in the 4th cent. BC and remained in use until the 7th cent. AD. The tower’s construction features, together with its commanding position, which allows oversight of land and sea, indicate a defensive nature and function as a watchtower, signal station, guard post, or a refuge in time of need.

 

When the tower collapsed a large part of its structural material fell into its interior and scattered around it. Many stones suffered partial or total breakage while the structural balance in the remaining section was disturbed. To deal with the damage, the pathology was recorded with the aid of photographs and drawings, a specialist Conservation-Consolidation study was carried out and the required works were then implemented.

 

A restoration study for the monument was carried out following the exact documentation of the scattered stones and the existing status of the monument. The study proposes a complete reconstruction of the entry door and openings on the floor and a partial restoration of its structures to highlight the appearance and staircase of the monument.

 

Visitors to the White Tower can now experience an ancient monument in the countryside in situ, in surroundings still unspoiled by building development.