top of page

Αρχαίο Οχυρό στη θέση «Καστράκι» στο Αγαθονήσι

ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου - Υπουργείο Πολιτισμού (Ανάθεση Μελέτης για το Έργο «Συστηματική Ανασκαφή - Καστράκι Ν. Αγαθονησίου»)

Δυτικός οχυρωματικός τοίχος (πηγή: Ι. Δημητρίου στο πλαίσιο της Μελέτης της ΚΒ ΕΠΚΑ Δωδεκανήσου του ΥΠΠΟ)

Γενική κάτοψη Αρχαιολογικού χώρου (Πρόταση)

Προτάσεις διαμόρφωσης Αρχαιολογικού χώρου (Ακουαρέλες)

Πηγή αεροφωτογραφιών: ΚΒ ΕΠΚΑ Δωδεκανήσου του ΥΠΠΟ

2008-2010

Μελέτη Τεκμηρίωσης και Διαμόρφωσης Αρχαιολογικού Χώρου

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ιφιγένεια Δημητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Φωτεινή Χαλβαντζή (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Γιώργος Κουρμαδάς (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Σταυρούλα Κοντονίκα (Αρχιτέκτων Μηχανικός),  Παύλος Τριανταφυλλίδης (Αρχαιολόγος)

 

Το Αγαθονήσι αποτελεί το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται οχυρό του ύστερου 4ου - αρχών 3ου αι. π.Χ. που κατοικείται έως και τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. και εγκαταλείπεται έπειτα από καταστροφικό σεισμό. Η αρχαιολογική θέση ονομάζεται «Καστράκι», λόγω του βραχώδους υψώματος στο οποίο σώζεται αρχαίος ορθογώνιος πύργος και των ορατών ισχυρών τειχών που περιβάλλουν το οχυρό. 

Ήδη από το 2006 πραγματοποιείται συστηματική ανασκαφική έρευνα, η οποία μεταξύ των άλλων πολυάριθμων ευρημάτων έχει φέρει στο φως μελισσοκομείο. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός πήλινων κυψελών υποδεικνύει ότι το Αγαθονήσι στην αρχαιότητα είχε ανεπτυγμένη μελισσοκομική παραγωγή.

Εκπονήθηκε Μελέτη Αποτύπωσης και Πρότασης Διαμόρφωσης του Αρχαιολογικού χώρου με κύριο στόχο τη διευκόλυνση των προσβάσεων και των λειτουργιών του, αλλά και την ένταξή του σε ένα ευρύτερο δίκτυο οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής. Προτάθηκαν και σχεδιάστηκαν η περίφραξη, η είσοδος, η σήμανση και ο εξοπλισμός του αρχαιολογικού χώρου, το στέγαστρο που θα καλύπτει τη δεξαμενή της Ακρόπολης, η διαχείριση των ομβρίων υδάτων, η πρόσβαση από τη θάλασσα και η πορεία των επισκεπτών.

bottom of page