«ViOS» Συνεργατικά Γραφεία στην Αθήνα

Κάτοψη Ισογείου (Πρόταση)

Πηγή Φωτογραφιών: Ιφιγένεια Δημητρίου

3d αναπαράσταση πρόσοψης: Μάνος Μαρκάκης

Πηγή Φωτογραφιών: Βαγγέλης Φραγκούλης

Πηγή Φωτογραφιών: Ιφιγένεια Δημητρίου

2020-2021

Διαμόρφωση Εσωτερικού και Εξωτερικού χώρου

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κορίνα Σαΐας (Επικεφαλής Vios CΟΟ), Ιφιγένεια Δημητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Νικόλας Καραντινός (Πολιτικός Μηχανικός), Kube Contractors (Τεχνική Εταιρεία), Μαρία Μαγείρου (Μηχανολόγος Μηχανικός), Greenways Hellas (Σύμβουλος Φυτοτεχνικής Μελέτης)

 

Στην καρδιά της Αθήνας, στην ιστορική οδό Φειδίου, βρίσκεται το επταώροφο κτήριο με τη χαρακτηριστική όψη του αθηναϊκού αστικού τοπίου της δεκαετίας του 1970, το οποίο μετατράπηκε σε κτήριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών.  

Το «ViOS» είναι ο πρώτος χώρος συνεργατικών γραφείων στην Ελλάδα που είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τα πρότυπα WELL Building Standard και Health Safety. Μάλιστα, πληροί τις προδιαγραφές της Ενεργειακής Απόδοσης Βαθμού Α, παρά το γεγονός ότι τα γραφεία διαμορφώθηκαν σε υφιστάμενο κτήριο. 

Κεντρική επιδίωξη της πρότασης ήταν να δημιουργηθεί ένας φυσικός πνεύμονας και ένα σημείο ανάπαυσης στο κέντρο της πόλης. Για το λόγο αυτό, εφαρμόστηκε βιοφιλικός σχεδιασμός και τοποθετήθηκε φύτευση σε όλους τους υπαίθριους χώρους (ακάλυπτοι, εξώστες, δώμα) και σε κάθε όροφο του κτηρίου εσωτερικά, δημιουργώντας νησίδες πρασίνου και ευνοώντας την εργασιακή ευεξία. Επιπλέον, με σκοπό την προστασία του χώρου από τον COVID-19, οι νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις επιτυγχάνουν πλήρη ανανέωση του αέρα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μη πορώδη υλικά για την αποφυγή της ανάπτυξης βακτηρίων. 

Πέρα από τη διατήρηση και ανάδειξη της ογκοπλαστικής πρόσοψης του κτηρίου, η οποία αποτελεί μια ψηφίδα στην πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία της οδού Φειδίου των τελευταίων δύο αιώνων (Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Οικία του Prokesch von Osten, κ.ά.), εφαρμόστηκε απλός, λιτός σχεδιασμός που σεβάστηκε το υφιστάμενο κέλυφος. 

Στον υπαίθριο χώρο μεταξύ του κτηρίου και της μεσοτοιχίας του θρυλικού Ξενοδοχείου Τιτάνια, δημιουργήθηκε ένας αστικός κήπος (urban garden), του οποίου ο υφιστάμενος λιθόκτιστος τοίχος με εμφανή την πατίνα του χρόνου, διατηρήθηκε, αποδίδοντας το χαρακτήρα της Αθηναϊκής γειτονιάς. Στο δώμα δημιουργήθηκε κήπος με πέργκολα και χώρος ησυχαστηρίου (quiet space). Οι εσωτερικοί χώροι του κτηρίου διαμορφώθηκαν με υλικά και χρώματα που προσομοιάζουν στη φύση, ενώ διανοίχθηκαν μεγάλα παράθυρα που εξασφαλίζουν άπλετο φυσικό φως. Στη νέα πρόταση, τα μεταλλικά μαύρα στοιχεία σε συνδυασμό με τα θερμά υλικά, όπως οι ξύλινες επιφάνειες σε διάφορα σημεία του κτηρίου, συνθέτουν την οπτική ταυτότητα του «ViOS».

Το «ViOS» δεν είναι απλά ένας χώρος γραφείων, αλλά ένα οικοσύστημα εργασίας, το οποίο διαμορφώθηκε με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η καινοτομία της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι ότι εφαρμόστηκε σχεδιασμός που επηρεάζει θετικά την παραγωγικότητα και την ευεξία του εργαζομένου. Το «ViOS» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, χώρο πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες συνεδριάσεων, συλλογική κουζίνα, γυμναστήριο, αποδυτήρια, αίθουσα γιόγκα, χώρο χαλάρωσης-διαλογισμού και αίθουσα μασάζ.