top of page

Ιερός Ναός «Αγίας Θέκλας» στην Εύβοια

23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - Υπουργείο Πολιτισμού (Ανάθεση Μελέτης)

Κάτοψη ναού (Πρόταση)

Όψη ναού (Πρόταση)

Τομή ναού (Πρόταση)

Πηγή Φωτογραφιών: Α. Μπεντερμάχερ -Γερούσης στο πλαίσιο της Μελέτης της 23η ΕΒΑ του ΥΠΠΟ

2011

Μελέτη Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Μνημείου

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αιμίλιος Μπεντερμάχερ – Γερούσης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Σταύρος Παπάζογλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Μιχάλης Σιούλας (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

 

Η Αγία Θέκλα βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, στο ομώνυμο χωριό Αγ. Θέκλα του Δήμου Αυλωναρίου. Ο ναός βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον πυρήνα του οικισμού, σε μια καταπράσινη ρεματιά με πελώρια πλατάνια. Το μνημείο χρονολογείται από το 1296 έως το 1311 και είναι αφιερωμένο στη μνήμη της πρωτομάρτυρος Αγ. Θέκλας, θερμής μαθήτριας του Αποστόλου Παύλου κατά τα απόκρυφα κείμενα. Είναι ένας μικρός σταυρεπίστεγος κοιμητηριακός ναός με διαμορφωμένη την κόγχη του ιερού, ημικυκλική σε κάτοψη και ασυνήθιστα μεγάλη για τις γενικές διαστάσεις του. Στο ναό σώζονται τρία στρώματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται από τα τέλη του 13ου έως τα μέσα του 14ου αι.

Πρωταρχικός στόχος της Μελέτης ήταν η Αποκατάσταση και η Συντήρηση του ναού με σκοπό να είναι επισκέψιμος και να μπορεί να λειτουργήσει ως θρησκευτικός χώρος, διασφαλίζοντας τόσο την ασφάλεια επισκεπτών, μελετητών και πιστών, όσο και την ασφάλεια του ναού από πιθανές φθορές. Προτάθηκαν εργασίες που να αντιμετωπίζουν τόσο τα δομικά όσο και τα οικοδομικά προβλήματα με επεμβάσεις οι οποίες να είναι όσο το δυνατόν αναστρέψιμες και να μην οδηγούν στην απώλεια σημαντικών ιστορικών τεκμηρίων. Θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική η συντήρηση και στερέωση του τοιχογραφικού διακόσμου και η αποκάλυψη πιθανών τοιχογραφιών, οι οποίες δεν είναι σήμερα ορατές, όπως επίσης και η ανάπλαση και η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου του ναού με στόχο την ανάδειξή του.

bottom of page