top of page

Πύργος «Saint Omer» στη Θήβα

23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - Υπουργείο Πολιτισμού (Ανάθεση Μελέτης). Το Έργο «Στερέωση - Αποκατάσταση Πύργου Σαιντ Ομέρ στη Θήβα» εκπονήθηκε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ «Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα -  Ήπειρος» 2007-2013

Αεροφωτογραφία του Πύργου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών (πηγή: Αρχ. Μουσείο Θηβών)

Νότια όψη του Πύργου (πηγή: 23η ΕΒΑ - ΥΠΠΟ)

Βόρεια όψη του Πύργου

Ο εσωτερικός εκθεσιακός χώρος του Πύργου (πηγή: «Βοιωτικό Περισκόπιο» 13/6/2015)

Γκραβούρα του 1836 (πηγή: 23η ΕΒΑ - ΥΠΠΟ)

Κάτοψη (Πρόταση)

Όψη (Πρόταση)

Τομή (Πρόταση)

2010

Μελέτη Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Μνημείου

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ιφιγένεια Δηµητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Φωτεινή Χαλβαντζή (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Γιώργος Κουρµαδάς (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Πηνελόπη Κουρκούτη (Αρχαιολόγος), Δηµήτρης Προκάκης (Τοπογράφος Μηχανικός), Αυγουστίνα Σχολίδου (Αρχιτέκτων Μηχανικός)

 

Ο πύργος «Saint Omer» βρίσκεται στη Θήβα Βοιωτίας, στο βόρειο άκρο του λόφου της Καδμείας, της αρχαίας ακρόπολης της πόλης. Στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, δεσπόζει ο μεσαιωνικός πύργος, εντυπωσιακό κατάλοιπο της εποχής της Φραγκοκρατίας, τότε που η Θήβα ήταν πρωτεύουσα του δουκάτου των Αθηνών.

 

Ο πύργος διέθετε τουλάχιστον τρεις ορόφους, από τους οποίους σώζεται σήμερα το ισόγειο και ο πρώτος όροφος μέχρι ένα ύψος. Εκπονήθηκε Μελέτη Αποκατάστασης και Στερέωσης του πύργου, προκειμένου το μνημείο να συντηρηθεί και να καταστεί επισκέψιμο, καθώς και να διαμορφωθεί εκθεσιακός χώρος στο εσωτερικό του. Η Πρόταση Αποκατάστασης προέβλεπε τη Στερέωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων του μνημείου (τοιχοποιίες, τόξα και σωζόμενοι θόλοι), την αντικατάσταση των δαπέδων και των κουφωμάτων, την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, κ.ά.

 

Σήμερα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θήβας και παρουσιάζει την ιστορία της οικογένειας των Saint Omer, καθώς και την πορεία του πύργου μέσα στο χρόνο.

bottom of page