top of page

Ανασκαφή στο «Δημοτικό Θέατρο» του Πειραιά

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων - Υπουργείο Πολιτισµού / Αττικό Μετρό ΑΕ (Σύµβαση εργασίας για το Έργο «Τεκµηρίωση των Αρχαιολογικών καταλοίπων που προκύπτουν από την ανασακαφική έρευνα στην περιοχή του Πειραιά»)

Αεροφωτογραφία της πλατείας Αγ. Κωνσταντίνου κατά την περίοδο της ανασκαφής

Πηγή Φωτογραφιών: ΕΦΑ Δ. Αττικής, Πειραιώς & Νήσων  του ΥΠΠΟ

Υδρευτικό σύστηµα µε πηγάδια - δεξαµενές – σήραγγες

Ιπποδάµεια χάραξη της Αρχαίας Πόλης του Πειραιά

2014-2018

Μελέτη Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Μνημείου / Επίβλεψη Έργου

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αιµίλιος Μπεντερµάχερ – Γερούσης (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Στέλλα Χρυσουλάκη (Αρχαιολόγος), Παναγιώτης Κουτής (Αρχαιολόγος), Γιώργος Πέππας (Αρχαιολόγος), Δώρα Ευαγγέλου (Αρχαιολόγος)

 

Η Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει στη χωρική της αρμοδιότητα το μεγαλύτερο τμήμα του έργου της Αττικό Μετρό ΑΕ «Επέκταση της Γραμμής 3: τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς» (7,6 χλμ. μήκος). Μέχρι σήμερα, έχει διερευνηθεί συνολική αρχαιολογική έκταση που προσεγγίζει τα 25.000 τ.μ., ενώ σωστικές ανασκαφικές έρευνες έχουν διενεργηθεί σε συνολική επιφάνεια 7.000 τ.μ. 

 

Στη θέση του σταθμού «Δημοτικό Θέατρο», η ανασκαφή έφερε στο φως περί τις115 υπόγειες κατασκευές που σχετίζονται με την ύδρευσή της αρχαίας πόλης του Πειραιά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση ανασκαφή εντός των ορίων της αρχαίας πόλης του Πειραιά. Οι αρχιτεκτονικές μορφές των κατασκευών τεκμηριώθηκαν, συνδυάζοντας παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους αποτύπωσης (φωτογραμμετρικές μεθόδους αποτύπωσης, εισαγωγή των χωρικών δεδομένων σε ενιαίο σύστημα αναφοράς, τρισδιάστατες σαρώσεις με την μέθοδο του νέφους σημείων - Point cloud). 

 

Η ερευνητική ομάδα (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες μηχανικοί, συντηρητές) έχει ως στόχο να αξιολογήσει, να συσχετίσει και να ερμηνεύσει όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από την χωρική αποτύπωση, εξάγοντας συμπεράσματα που αφορούν τόσο στην κοινωνική οργάνωση, όσο και στην πολεοδομική διάρθρωση της αρχαίας πόλης του Πειραιά (Ιπποδάμεια χάραξη). Με χρήση σύγχρονων μέσων «γεωγραφικής χωροθέτησης» της αρχαιολογικής πληροφορίας (GIS) και αναλύοντας όλα τα ιστορικά ανασκαφικά δεδομένα σε μια ευρύτερη περιοχή μελέτης στο κέντρο του σύγχρονου Πειραιά (παλαιότερες ανασκαφές οικοπέδων, δικτύων, κ.ά.), γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να τεκμηριωθεί με μεγάλη ακρίβεια η χάραξη του Ιππόδαμου, το μέγεθος και η δομή της αρχαίας πόλης.

bottom of page