top of page

Το Παλάτι των Δεσποτών
στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας - Υπουργείο Πολιτισμού (Ανάθεση σκηνοθετικής ανάδειξης βασισμένη στη μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου  «Ανάδειξη – Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά» του ΕΣΠΑ «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2014-2020»

68.mystras.jpg

Σχέδια του Α.Κ. Ορλάνδου  «Τα παλάτια και τα σπίτια του Μυστρά»

Σχέδια του Σπύρου Νάσαινα (Μουσειογραφική Μελέτη)

2021-2022

Σκηνοθετική Ανάδειξη

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ευαγγελία Πάντου (Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη), Κωνσταντίνα Ντουβή (Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος  Έργων και Μελετών), Δανάη Χαραλάμπους (Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων), Αγγελική Μέξια (Αρχαιολόγος), Έλια Βλάχου (Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος), Σπύρος Νάσαινας (Αρχιτέκτονας-Μουσειογράφος), Σταματίνα Μαγκλάρα (Αρχιτέκτων μηχανικός,  Σύμβουλος φωτισμού), Δημήτρης Νάστος (Σύμβουλος Πληροφορικής), Ιφιγένεια Δημητρίου (Σκηνοθέτης- Αρχιτέκτονας)

 

Το Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά, είναι ένα από τα ελάχιστα βυζαντινά ανακτορικά συγκροτήματα που διατηρούνται μέχρι σήμερα και το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Πέρα από την εξέχουσα αρχιτεκτονική του σημασία, συνιστά απτή μαρτυρία για το ιστορικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε, διατηρώντας ευδιάκριτο το αποτύπωμα της ιστορικής πορείας των τελευταίων αιώνων ζωής της φθίνουσας Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Η προτεινόμενη έκθεση έχει ανθρωποκεντρική προσέγγιση και εστιάζει στους επί δύο αιώνες κατοίκους του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος. Με βασική αρχή το σεβασμό και την προστασία του μνημείου, οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και πλήρως αναστρέψιμες. Οι οπτικοακουστικές παραγωγές που προτείνονται είναι σχεδόν «άυλες» (δηλαδή δεν διακρίνεται εύκολα ο εξοπλισμός τους) και έχουν σαν στόχο να «ζωντανέψουν» το παλάτι, να δημιουργήσουν οπτικές αντιλήψεις, ήχους, ατμόσφαιρα, συναισθήματα και να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης.

Σκηνοθετημένες οπτικοακουστικές παραγωγές μικρού μήκους θα διατρέχουν το σύνολο της αφηγηματικής πορείας της έκθεσης και θα ακολουθούν παρόμοια καλλιτεχνική «φιλοσοφία». Αφαιρετικές κινούμενες σιλουέτες πρωταγωνιστών της εποχής σε συνδυασμό με μικροαφηγήσεις θα ενεργοποιούνται σε διάφορα σημεία του χώρου. Προβολές οπτικών παραγωγών (video mapping) σε αφαιρετικές άσπρες ειδικές κατασκευές, θα δημιουργούν εικαστικές κινούμενες αναπαραστάσεις.

Μεμονωμένες ηχητικές παραγωγές, θα αναπαράγουν ηχοτοπία, ενώ διαδραστικά μέσα τεχνολογίας (augmented reality) θα αναπαριστούν την αρχιτεκτονική της αίθουσας του θρόνου, τους χαρακτήρες των κατοίκων του παλατιού και τον τρόπο ζωής τους. Όλα τα παραπάνω στοιχεία - συστατικά της έκθεσης, θα αποτελέσουν για τον επισκέπτη, πέρα από ενημέρωση, βιωματική εμπειρία.

bottom of page