top of page

Οθωμανικό Λουτρό (Χαμάμ) στο Καστελλόριζο

Φίλοι του Καστελλόριζου (Ανάθεση Έργου)

Σύστηµα υπόκαυστων εγκαταστάσεων

Κάτοψη (Πρόταση)

Τοµή (Πρόταση)

2016-2018

Μελέτη Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Μνημείου / Επίβλεψη Έργου

 

 

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Φωτεινή Χαλβαντζή (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Ιφιγένεια Δηµητρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Κωνσταντίνος Τουµπακάρης (Πολιτικός Μηχανικός), Αλεξάνδρα Γαβρίλη (Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης), Μαρία Δαλκαφούκη (Σύµβουλος κονιαµάτων), Αρχοντούλα Διακοµανώλη (Μηχανολόγος Μηχανικός), Κλεισθένης Δηµητριάδης (Γεωφυσικός), Φαίδρα Στραγάλη (Γραφίστας)

 

Πρόκειται για ένα Οθωμανικό λουτρό (χαμάμ) του 19ου αι. που βρίσκεται στη μουσουλμανική συνοικία του Καστελλόριζου, του πιο απομακρυσμένου νησιού του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Πριν την αποκατάστασή του, το κτήριο ήταν εγκαταλειμμένο και υποβαθμισμένο παρ’ όλη τη στρατηγική του θέση δίπλα στο «Κόκκινο Κάστρο» - ισχυρό τοπόσημο του νησιού, στο υψηλότερο σημείου του ακρωτηρίου του Κάβου. Με την πρωτοβουλία των «Φίλων του Καστελλόριζου», πραγματοποιήθηκε το όραμα της αποκατάστασης του χαμάμ με σκοπό την επαναλειτουργία του.

 

Είναι ένα μικρό κτήριο γενικών διαστάσεων 4Χ4 μ., καλυμμένο με θόλο και αποτελείται από ένα θερμό χώρο, μια δεξαμενή νερού και τις υπόκαυστες εγκαταστάσεις. Λόγω της μεγάλης περιόδου εγκατάλειψης, το χαμάμ είχε χάσει πολλά από τα βασικά δομικά και λειτουργικά του στοιχεία. Εκτός από την αποκατάσταση του μνημείου, η οποία ακολούθησε παραδοσιακές μεθόδους, έπρεπε να ληφθούν υπόψη όλες οι ιστορικές φάσεις του κτηρίου, όπως τα ιταλικά γκράφιτι και οι επιγραφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ομάδα έργου ήταν διεπιστημονική, με βασικό στόχο την αποκατάσταση του κτηρίου στην αρχική του μορφή, την επανένταξή του στην τοπική κοινότητα και την επαναλειτουργία του ως λουτρού.

bottom of page